tiistai 8. marraskuuta 2016

KAPSELIVAATEKAAPIN LUMO


Kukapa meistä ei olisi joskus sanonut, ”minulla ei ole mitään päällepantavaa”. Todellisuudessa meillä eurooppalaisilla kuluttajilla on keskimäärin 300-400 vaatekappaletta ja se on aivan liikaa. Käytännössä meillä on kuitenkin pieni määrä lempivaatteita, joita käytämme usein, ja muut vaatteet lojuvat käyttämättöminä vieden tilaa vaatekaapeista.

Vaateteollisuus ruokkii meitä useasti vuodessa vaihtuvilla mallistoilla ja trendivaatteilla ja halpatuontimaissa valmistetut vaatteet eivät maksa juuri mitään. Alennusmyyntien aikaan vaatteet ovat vieläkin edullisempia ja taas ostamme niitä lisää.

Muutama vuosi sitten myönsin, että itselläni on liikaa vaatteita ja kenkiä. Kuin tilauksesta löysin käsitteen nimeltä kapselivaatekaappi (capsule wardrobe). Tutkittuani tarkemmin asiaa hurahdin tähän menetelmään täysin. Vaikka se on alkujaan muotiteollisuudessa luotu, sen perusajatus on että vähemmälläkin tulee toimeen.

Kapselivaatekaappi sisältää 30-40 vaatekappaletta, joita voi yhdistellä keskenään. Vaatekaappiin kannattaa valita kolme tai neljä perusväriä, jotka sopivat yhteen. Olennaista on, että vaatekappaleet ovat klassisia perusvaatteita, jotka eivät seuraa trendejä vaan pysyvät ajassa mukana. Koska vaatteita voi yhdistellä keskenään, pystytään näistä perusvaatteista luomaan lukuisa määrä erilaisia asuja. Kun vaatteita on vähemmän,

·         voi panostaa laatuun

·         vaatekaappi ei ole liian täynnä

·         säästää rahaa

·         säästää aikaa

Miten lähteä liikkeelle? Aluksi kannattaa päättää värimaailma, mihin kapselivaatekaappi perustuu. Tämän jälkeen luovutaan kaikesta turhasta. Niin vääränväriset kuin -kokoiset vaatteet lähtevät kiertoon. Kun vaatteiden määrää saa karsittua, tehdään inventaario siitä, mitä perusvaatteita puvustosta mahdollisesti puuttuu. Nämä ovat niitä hankintoja, joita saa tehdä täydentämään kapselivaatekaappia. Mitään muita hankintoja ei saa tehdä; ei alennusmyynneistä eikä heräteostoksina.

Koska meillä suomalaisilla on ilo nauttia neljästä vuodenajasta, voi kapselivaatekaappeja luoda siis neljä käyttötarkoituksen mukaan. Ideassa ei ole olennaista se, onko vaatteita lopulta 100 vai 150. Se on kuitenkin paljon vähemmän kuin 400. Ja kokemuksesta voin kertoa, että aamulla pukeutuminen on paljon helpompaa, ja aikaa säästyy monelle tärkeämmälle asialle.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti